200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου: Μνήμη, Θυσία και Ιστορική Συνείδηση
Με ιδιαίτερη συγκίνηση και υψηλό αίσθημα ιστορικής ευθύνης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 22 Απριλίου 2026, στο Αμφιθέατρο «Φίλιππος Τσιμπόγλου» του Κέντρου Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», η εκδήλωση με τίτλο «Τὰ μάτια μου δὲν εἶδαν τόπον ἐνδοξότερον ἀπὸ τοῦτο τὸ ἁλωνάκι».
Η εκδήλωση αποτέλεσε καρπό δημιουργικής συνδιοργάνωσης από τη Βιβλιοθήκη και τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου και ήταν αφιερωμένη σε μία από τις κορυφαίες στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Έξοδο του Μεσολογγίου.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου ο Πρύτανης, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ενώ το χαιρετισμό του Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο ανέγνωσε, εκ μέρους του, ο Εμπειρογνώμων Πρεσβευτής, Σύμβουλος Α΄ κ. Σέργιος Ζαμπούρας.
Ακολούθησε η εμπεριστατωμένη και υψηλού επιστημονικού επιπέδου διάλεξη του Δρ Γεωργίου Λαγανά με θέμα «Η Β΄ Πολιορκία Μεσολογγίου: σελίδες δόξας και πολιτικής αναλγησίας». Μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό και παλαίτυπα της Βιβλιοθήκης Γεωργίου και Μαρκησίας Λαγανά, αναδείχθηκαν κρίσιμες πτυχές της περιόδου, συνδέοντας την Έξοδο του Μεσολογγίου με τις πολιτικές και διπλωματικές της προεκτάσεις.
Στο καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης, ο ηθοποιός Σταύρος Ξ. Πέτρου παρουσίασε δική του ποιητική σύνθεση με τίτλο «ΠολιορκηΣμένοι», εμπνευσμένη και βασισμένη στα τρία σχεδιάσματα των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» του Διονύσιου Σολωμού, προσφέροντας μια αισθητικά άρτια και φιλολογικά τεκμηριωμένη ερμηνευτική προσέγγιση.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Πέτρου Παπαπολυβίου, ο οποίος ανέδειξε τη σύνδεση της Κύπρου με την Έξοδο του Μεσολογγίου, εμπλουτίζοντας την παρουσίασή του με φωτογραφικό υλικό και ιστορικές αφηγήσεις που αναδεικνύουν τους δεσμούς μεταξύ του ελλαδικού και κυπριακού χώρου.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση παλαιτύπων και σύγχρονων εκδόσεων από τη Βιβλιοθήκη Γεωργίου και Μαρκησίας Λαγανά, η οποία θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως τις 21 Μαΐου 2026, υπό την επιμέλεια της Βιβλιοθηκονόμου και υπεύθυνης ειδικών και σπάνιων συλλογών της Βιβλιοθήκης κα Γιούλα Πουλουπάτη.
Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο, ενώ τον συντονισμό είχε η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης, κα Έλενα Διομήδη-Παρπούνα.
Η αναστοχαστική προσέγγιση της Β΄ Πολιορκίας και της Εξόδου του Μεσολογγίου δεν συνιστά απλώς μια ιστορική αναδρομή, αλλά μια ουσιαστική συμβολή στη σύγχρονη επιστημονική συζήτηση περί συλλογικής ιστορικής μνήμης, εθνικής ταυτότητας και πολιτικής ηθικής. Μέσα από τη διεπιστημονική σύζευξη ιστορίας, φιλολογίας και καλλιτεχνικής έκφρασης, η εκδήλωση ανέδειξε τη διαχρονικότητα των αξιών της ελευθερίας και της αυτοθυσίας, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων ως πυλώνων παραγωγής γνώσης και φορέων ιστορικής μνήμης και πολιτισμικής συνέχειας.



