Εργαστήρι στο πλαίσιο του προγράμματος Greek Heritage in European Culture and Identity στην Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου

Share:

Πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαρτίου 2025 στην Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου εξειδικευμένο εργαστήρι από επιλεγμένα βιβλία της Συλλογής Γεωργίου και Μαρκησίας Λαγανά. Το εργαστήρι πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος κα. Νατάσα Κωνσταντινίδου, ομάδα φοιτητών που συμμετέχει στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα GrECI (Greek Heritage in European Culture and Identity) και τον καθηγητή Malcolm Walsby του Enssib/University of Lyon.

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες/ουσες ανέλυσαν βιβλιοδεσίες και τυπογραφικά χαρακτηριστικά από επιλεγμένα βιβλία της Συλλογής Γεώργιου και Μαρκησίας Λαγανά, η οποία ανήκει στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου από το 2021. Η συλλογή Γεωργίου και Μαρκησίας Λαγανά αποτελείται από πέραν των 2.300 βιβλίων και άλλων τεκμηρίων (έγγραφα / λιθόγραφα), τα οποία εκδόθηκαν από τον 15ο έως και τα μέσα του 20ου αιώνα, καθώς επίσης και τη σύγχρονη συλλογή βιβλίων τους (εκδόσεων από το 1950 μέχρι σήμερα) που περιλαμβάνει περίπου 3.500 βιβλία ιστορικού και ευρύτερα ανθρωπιστικού περιεχομένου. Η συλλογή Λαγανά περιλαμβάνει βιβλία κυρίως ελληνικού περιεχομένου ή ενδιαφέροντος, τα οποία  εκδόθηκαν στη Δυτική Ευρώπη σε χρονική περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας  η τυπογραφία ήταν άγνωστη στον ελληνικό χώρο. Σημαντικό στοιχείο της συλλογής είναι η αρτιότητά της ως προς τους τόπους προέλευσης των παλαιτύπων. Στη συλλογή εντοπίζονται βιβλία από όλα τα σημαντικά τυπογραφικά κέντρα των πρώτων αιώνων από την ανακάλυψη της τυπογραφίας (Βενετία, Φλωρεντία, Βασιλεία, Παρίσι, Αμβέρσα, Λειψία, Ζυρίχη, Γενεύη, Λυών, Ρώμη, Κολωνία, Φρανκφούρτη, κ.ά.). Πιο συγκεκριμένα,  περιέχονται πολλά βιβλία μεγάλης αξίας, είτε λόγω της βιβλιοδεσίας τους (όπως δερματόδετα ή δεμένα με περγαμηνή βιβλία, βιβλία με χρυσώματα στις ράχες ή στις ακμές τους) είτε λόγω της μοναδικότητάς τους σε περιεχόμενο και αριθμό αντιτύπων παγκοσμίως.

Το εργαστήρι αποτέλεσε σημαντική ευκαιρία για επιστημονικό διάλογο και εμβάθυνση στη μελέτη σπάνιων βιβλίων και της υλικής τους διάστασης. Το GrECI (Greek Heritage in European Culture and Identity) είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα που εξετάζει τη διαδικασία υποδοχής και οικειοποίησης της αρχαίας ελληνικής κουλτούρας στην Ευρώπη της πρώιμης νεότερης περιόδου (15ος-17ος αιώνας). Στόχος του είναι να κατανοήσει πώς η αρχαία Ελλάδα έγινε κοινό πολιτιστικό αρχείο και σημείο αναφοράς για την ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Το πρόγραμμα αποτελεί συνεργασία τριών πανεπιστημίων: του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Πανεπιστημίου του Όσλο και του Πανεπιστημίου της Franche-Comté στη Γαλλία. Οι ερευνητικές του κατευθύνσεις περιλαμβάνουν την ιστορία του βιβλίου, τις σπουδές γλώσσας και λογοτεχνίας, καθώς και την πνευματική ιστορία.

Previous Article

 Establishment of the Charitable Or ganization U.C.R. UNITED CYPRUSRESCUE LTD

Next Article

Με επιτυχία η ημερίδα για την επίσημη ολοκλήρωση του Έργου «KIOS Teaming»

You may also like