Λίνα Νικολακοπούλου: «Κάθε γενιά πρέπει να γεννά το τραγούδι της»

Share:

Ανοικτή συζήτηση της καταξιωμένης ποιήτριας και στιχουργού στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Με θερμή ανταπόκριση από την πανεπιστημιακή κοινότητα πραγματοποιήθηκε, στις 7 Απριλίου 2025, εκδήλωση προς τιμήν της κας Λίνας Νικολακοπούλου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η καταξιωμένη ποιήτρια και στιχουργός συμμετείχε σε μια ανοιχτή συζήτηση, μοιράζοντας σκέψεις και εμπειρίες για την εκπαίδευση, την τέχνη του τραγουδιού και τη θέση της τεχνητής νοημοσύνης στη δημιουργική διαδικασία.

Με αυθεντικότητα και γοητευτική αμεσότητα, η κα Νικολακοπούλου τόνισε τον ρόλο του πανεπιστημίου ως «προπόνηση στη σκέψη» και τη σημασία του ακαδημαϊκού δασκάλου, ο οποίος –όπως χαρακτηριστικά ανέφερε– «μέσα από τον έρωτά του για το αντικείμενό του, μας οδηγεί σε άλλες διαστάσεις του κόσμου, της ιστορίας, της σκέψης». Αναφερόμενη στην τέχνη του τραγουδιού, επισήμανε τη διαχρονική του δύναμη: «Κάθε γενιά πρέπει να γράφει το τραγούδι της, γιατί μόνο εκείνη βλέπει με τον δικό της τρόπο τη ζωή. Αν ξεδιπλώσουμε το τραγούδι, θα δούμε την ιστορία του κόσμου». Η ίδια μίλησε επίσης για συνεργασίες της με σημαντικές προσωπικότητες του ελληνικού τραγουδιού –όπως ο Νίκος Γκάτσος, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Μάνος Ελευθερίου– και στάθηκε στη δημιουργική διαδικασία ως βαθιά προσωπική πράξη λέγοντας πως: «Ο καθένας μας κάνει τον κόσμο πιο πλούσιο, επειδή είναι μοναδικός. Να μη σβήσει αυτή η φλόγα που έχουμε μέσα μας». Για την τεχνητή νοημοσύνη, εξέφρασε επιφυλακτική αισιοδοξία, τονίζοντας πως δεν πρέπει να αντικαταστήσει τη μοναδικότητα του ανθρώπου: «Ο καθένας μας είναι ένα σπουδαίο λογισμικό, που μπορεί να “κατεβάσει” ιδέες, να αναδείξει πράγματα, αρκεί να αφοσιωθεί».

Στον χαιρετισμό του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, τόνισε τη σημασία της πολιτιστικής αποστολής του δημόσιου πανεπιστημίου: «Η θεραπεία του πολιτισμού είναι για εμάς αποστολή», ενώ επαίνεσε το έργο της ποιήτριας και τη συμβολή της στον πνευματικό και κοινωνικό διάλογο. Ο Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Καθηγητής Φιλήμωνας Μπαντιμαρούδης, ευχαρίστησε θερμά τον ακαδημαϊκό Δημήτριο Τσαγαλά για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της εκδήλωσης, υπογραμμίζοντας τη σημασία του προγράμματος Δημοσιογραφίας ως κοινωνικής επιστήμης που συνδέει την τέχνη με την πολιτική επικοινωνία.

Τέλος, ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου και Πρόεδρος του ΘΟΚ, κ. Παντελής Βουτουρής, αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία της στιχουργού με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, σημειώνοντας πως η κα Νικολακοπούλου «συνεχίζει μια ποιητική παράδοση, έχοντας μοναδική σχέση με τις λέξεις». Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ανοιχτό διάλογο, τον οποίο συντόνισε η Εκπρόσωπος Τύπου του Πανεπιστημίου, κα Δόξα Κωμοδρόμου, με το κοινό και τους/τις φοιτητές/τριες, να θέτουν ερωτήματα γύρω από την ποίηση, τη στιχουργική και τις προσωπικές καλλιτεχνικές αναζητήσεις της δημιουργού. Με γενναιοδωρία, η Λίνα Νικολακοπούλου προσέφερε καθοδήγηση και έμπνευση στους νέους. Η ομιλία της κας Νικολακοπούλου είναι διαθέσιμη στο επίσημο κανάλι του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο YouTube: https://bit.ly/3G0YJXh.

Previous Article

Η Πάφος μπροστά στο ερευνητικό έργο για καλύτερη υγεία

Next Article

Παρέμβαση του Καθηγητή Σωφρόνη Κληρίδη στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι του ΣΙΓΜΑ

You may also like