Πρόγραμμα δια βίου εκπαίδευσης από το Πανεπιστήμιο Κύπρου 2024-2025
Το σεμιναριακό πρόγραμμα αποβλέπει στην παρουσίαση των εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών (ADR) και την βασική εκπαίδευση των συμμετεχόντων στις δύο κύριες μεθόδους μη δεσμευτικής επίλυσης: την διαμεσολάβηση (mediation) και την διαπραγμάτευση (negotiation) που αποτελεί το θεμέλιο της επίλυσης διαφορών και της συναλλακτικής πρακτικής. Το πρόγραμμα δομείται σε δύο άξονες.
Ο πρώτος άξονας είναι θεωρητικός/αναλυτικός και επικεντρώνεται: α) στην προβληματική της επίλυσης διαφορών, β) στις κύριες μεθόδους επίλυσης διαφορών και τις μεταξύ τους διαφορές, γ) στις στρατηγικές και τακτικές επιλογές που προσφέρονται στους εμπλεκομένους και τους παραστάτες τους όσον αφορά τον τρόπο επίλυσης μιας διαφοράς και δ) στη δυνατότητα πρόληψης διαφορών με τον κατάλληλο σχεδιασμό συμφωνιών και συστημάτων επίλυσης.
Ο δεύτερος άξονας είναι πρακτικός/βιωματικός, με την ενσωμάτωση στοιχειωδών παιγνίων, ασκήσεων διαπραγμάτευσης και διαμεσολάβησης. Ο κορμός του μαθήματος αφορά σε βασικές έννοιες και πρακτικές συμβουλές αναφορικά με την διαπραγμάτευση και διαμεσολάβηση. Σε κάθε ενότητα, οι διδακτικοί στόχοι εξυπηρετούνται με τον συνδυασμό θεωρητικής παρουσίασης – πρακτικής άσκησης — ανατροφοδότησης και περαιτέρω θεωρητικής παρουσίασης.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νομικούς (δικηγόρους, νομικούς λειτουργούς), στελέχη επιχειρήσεων και δημοσίων οργανισμών και ενδιαφερόμενους επαγγελματίες και πολίτες, οι οποίοι επιθυμούν να αποκτήσουν / ενισχύσουν δεξιότητες διαπραγμάτευσης ή και διαμεσολάβησης.
Εισηγητής: Νικήτας Χατζημιχαήλ, Καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου
Ο Καθηγητής Νικήτας Χατζημιχαήλ έχει Πτυχίο Νομικής και σπουδές στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard (LL.M. 1997, S.J.D. 2002), με υποτροφίες του Ελληνικού Προγράμματος Fulbright, των Ιδρυμάτων Α.Σ. Ωνάση και Α.Γ. Λεβέντη και της Νομικής Σχολής του Harvard.
Ο κ. Χατζημιχαήλ είναι πιστοποιημένος μεσολαβητής (CEDR) και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με επαγγελματική εμπειρία κυρίως στο χώρο των εμπορικών συναλλαγών και της διεθνούς εμπορικής διαιτησίας. Διετέλεσε επίσης επιστημονικός συνεργάτης του Υπουργού Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής σε νομικά και θεσμικά θέματα. Είναι Διευθυντής Σύνταξης της εξαμηνιαίας νομικής επιθεώρησης του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας ΛΥΣΙΑΣ και μέλος της διεύθυνσης σύνταξης του διαπανεπιστημιακού περιοδικού Κυπριακή Νομική Επιθεώρηση. Είναι επίσης Επιστημονικός διευθυντής της σειράς Κυπριακό Δίκαιο: Θεωρία και Πράξη (2015-). Τα αντικείμενα διδασκαλίας του είναι το Δίκαιο Συμβάσεων, Εμπορικό Δίκαιο, Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο, Συγκριτικό Δίκαιο, Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο, Ευρωπαϊκό Ιδιωτικό Δίκαιο και η Εναλλακτική Επίλυση Διαφορών.
Διάρκεια προγράμματος: 3 ώρες
Γλώσσα & τρόπος διεξαγωγής: Προσφέρεται στην ελληνική γλώσσα & μικτή παρακολούθηση
Πότε: Μία συνεδρία στις 18.01.2025, μεταξύ 10:00-13:00μ.μ.
Χώρος διεξαγωγής: Αίθουσα ΠΚ, στην Πανεπιστημιούπολη
Ποιοι μπορούν να το παρακολουθήσουν: Δικηγόροι, νομικοί λειτουργοί, στελέχη επιχειρήσεων/ οργανισμών, απόφοιτες/τοι, φοιτητές/ριες του κλάδου νομικής
Εγγραφές: https://www.ucy.ac.cy/alumni-development/life-long-learning/
Οι θέσεις είναι περιορισμένες, ενώ υπάρχουν τέλη συμμετοχής. Για όλα τα προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κύπρου απονέμεται πιστοποιητικό παρακολούθησης. Για την απόκτηση του πιστοποιητικού παρακολούθησης, απαιτείται η ολοκλήρωση του κύκλου του σεμιναρίου. Εκτός από το πιστοποιητικό παρακολούθησης, στις/τους συμμετέχουσες/χοντες δίνεται παράλληλα και η δυνατότητα διεκδίκησης Πιστωτικών Μονάδων ECTS (για φοιτήτριες/τές) και Πιστοποιημένων Μονάδων ΠΔΣ (για επαγγελματίες νομικούς).
Πληροφορίες: Γραφείο Πανεπιστημιακής Ανάπτυξης και Αποφοίτων, Τ.: 22894305/227 (ώρες γραφείου), Ε.: [email protected]