Την ημέρα της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αναγόρευσης της Α.Ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου σε Επίτιμη Διδάκτορα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Την έναρξη και τη λήξη της ειδικής συνεδρίασης κήρυξε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ενώ για το έργο και την προσωπικότητα της τιμωμένης μίλησε ο Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής, Αναπληρωτής Καθηγητής Κώστας Παρασκευά. «Με την απονομή της ύψιστης αυτής ακαδημαϊκής διάκρισης, η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής, δεν τιμά μόνον μία υποδειγματική ανώτατη δικαστική λειτουργό, αλλά τιμά παράλληλα και μια λαμπρή Ελληνίδα που στο πρόσωπο της συμπυκνώνονται όλα εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που δικαιολογούν την ευρύτατη αποδοχή, από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, της απόφασης για την επιλογή της στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της Ελληνικής Δημοκρατίας». Αναφέρθηκε στο βραβευμένο επιστημονικό έργο και τη σταδιοδρομία της κας Σακελλαροπούλου, υπογραμμίζοντας τη συμβολή της τιμώμενης στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς επίσης και με την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών. Η τιμώμενη, τόνισε, είναι πολυσχιδή προσωπικότητα, ενεργός πολίτης με κοινωνικές ανησυχίες, μια εμβληματική δικαστική λειτουργός που έχει κοσμήσει τα δικαστικά έδρανα, με άριστη νομική κατάρτιση, με αδιάλειπτο επιστημονικό ενδιαφέρον και προσήλωση στα καθήκοντα της, στοιχεία που την καθιέρωσαν στη συνείδηση του νομικού κόσμου. Την χαρακτήρισε επίσης ως άνθρωπο των τεχνών και των γραμμάτων, που ξεχωρίζει για τη γενικότερη παιδεία της, την βαθιά καλλιέργεια και το ενδιαφέρον της για την ποίηση, τη λογοτεχνία, τον πολιτισμό.
Ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής, Καθηγητής Αντώνης Έλληνας ανέγνωσε το σχετικό Ψήφισμα της Αναγόρευσης. Όπως αναφέρεται στην περγαμηνή, η κα Σακελλαροπούλου ως άοκνη λειτουργός της δικαιοσύνης, με τον επιστημονικό της λόγο που διακρίνεται από καθαρότητα σκέψης, συλλογιστική αρτιότητα και ολιστική αντίληψη της λειτουργίας του δικαίου, έχει συνεσφέρει καθοριστικά στη διαμόρφωση του συνταγματικού, διοικητικού και περιβαλλονιικού δικαίου. Παρήγαγε σημαντικό συγγραφικό έργο και συμμετείχε ενεργά στην προάσπιση των αρχών του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας και είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατίας και πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ακολούθησε η περιένδυση της τιμώμενης με την τήβεννο του Πανεπιστημίου Κύπρου από τον Πρύτανη.
Συγκινημένη στην αντιφώνησή της, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη μεγάλη τιμή, αναφέροντας ότι στα 35 χρόνια λειτουργίας του, αναδείχθηκε σε κορυφαίο φορέα εκπαίδευσης για την Κυπριακή Δημοκρατία και συνέβαλε ως θεσμός στην ενίσχυση των αδελφικών δεσμών με την Ελλάδα, μέσω της συνεργασίας του με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Εστίασε επίσης στις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου, τονίζοντας ότι «η συμπόρευση των δυο χωρών μπροστά στις σύγχρονες προκλήσεις είναι κρίσιμη και αναγκαία όχι μόνο για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και για τον ίδιο τον κυπριακό Ελληνισμό.
Στο πλαίσιο της ομιλίας της με τίτλο «Η Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εν μέσω πολλαπλών κρίσεων: κατακτήσεις, προκλήσεις και προοπτικές για την Ευρώπη, την Ελλάδα και την Κύπρο», η κα Σακελλαροπούλου προέβη σε ιδιαίτερη μνεία στην επέτειο των 50 χρόνων της Μεταπολίτευσης στην Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντική και για την Κύπρο, αναφερόμενη στη συμπλήρωση των 50 χρόνων από την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία και την παράνομη κατοχή μεγάλου μέρους του εδάφους της Κύπρου. «Η δημοκρατία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, καθώς είναι απαραίτητη η διαμόρφωση μιας συνταγματικής τάξης που θα διασφαλίζει τις βασικές αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος και την λειτουργικότητα του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μία επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο. Εξάλλου, η πλήρης απόλαυση του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους Κυπρίους δεν είναι εφικτή δίχως μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».
Η Τελετή Αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, κας Αννίτας Δημητρίου, Υπουργών και Βουλευτών. Παρέστησαν επίσης, μεταξύ άλλων, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ και ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ, εκπρόσωπος του Αρχηγού Αστυνομίας, Πρέσβεις Διπλωματικών Αποστολών στην Κύπρο, Δήμαρχοι, πρώην υπουργοί και βουλευτές καθώς και ο Πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, ακαδημαϊκοί και φοιτητές/τριες του Ανώτατου Ακαδημαϊκού Ιδρύματος.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την Τελετή Αναγόρευσης στον σύνδεσμο https://bit.ly/4esPviJ. Επιπρόσθετες πληροφορίες μπορείτε να εξασφαλίσετε από το Γραφείο Εκδηλώσεων της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κύπρου.