Δημόσια διάλεξη Καθηγητή Edward I. Αltman στο ΠΚ

Share:

Η Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, με την υποστήριξη της Alpha Bank Cyprus Ltd, είχε την τιμή να φιλοξενήσει σε δημόσια διάλεξη στις 04/06/2024 τον διεθνούς φήμης Καθηγητή Χρηματοοικονομικής του New York University, Edward I. Altman. Η εκδήλωση διεξήχθη στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου στην παρουσία ακαδημαϊκών, φοιτητών, και πολλών επαγγελματιών από τον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, Καθηγητής Σωφρόνης Κληρίδης, αναφέρθηκε στο πλούσιο βιογραφικό του ομιλητή και τον σημαντικό αντίκτυπο του έργου του τόσο στον ακαδημαϊκό όσο και στον επαγγελματικό χώρο. Τόνισε επίσης τη σημασία της διεξαγωγής τέτοιων εκδηλώσεων, οι οποίες εντάσσονται στην προσπάθεια του Πανεπιστημίου Κύπρου να λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας. Με αυτό τον τρόπο στηρίζεται η διάχυση της επιστημονικής γνώσης και δίνεται η ευκαιρία σε φοιτητές, επαγγελματίες και το ευρύ κοινό να γνωρίσουν από κοντά κορυφαίους διεθνείς ομιλητές.

Ο Καθηγητής Edward I. Altman είναι γνωστός παγκοσμίως για τη δημιουργία του μοντέλου Z-score, το οποίο συνέβαλε καθοριστικά στον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε και αξιολογούμε την οικονομική υγεία μιας εταιρείας. Στην ομιλία του ο Καθ. Altman παρουσίασε μία καινούρια μελέτη του με τίτλο “Global Zombie Companies: Measurements, Determinants, and Outcomes,” η οποία δημοσιεύτηκε φέτος στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Journal of International Business Studies. Η μελέτη ασχολείται με το φαινόμενο των «εταιρειών ζόμπι»—εταιρειών που, παρά το γεγονός ότι είναι οικονομικά μη βιώσιμες, συνεχίζουν να λειτουργούν, συνήθως λόγω ευνοϊκών πιστωτικών συνθηκών και άλλων εξωτερικών παραγόντων. Ο Καθ. Altman εξήγησε τους παράγοντες που διατηρούν αυτές τις επιχειρήσεις στη ζωή, τους κινδύνους που ενέχουν και τις επιπτώσεις της ύπαρξής τους στη σταθερότητα της οικονομίας, την κατανομή των πόρων και την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Η μελέτη του Καθ. Altman προτείνει ένα νέο δείκτη για τη μέτρηση της έκτασης του καθεστώτος ζόμπι στις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Προκύπτει ότι το μέσο ποσοστό εταιρειών ζόμπι ανάμεσα στις εισηγμένες εταιρείες των 20 χωρών έχει αυξηθεί σημαντικά από το 1990, από 1,5% το 1990 σε περίπου 7% το 2020. Οι εταιρείες ζόμπι είναι συνήθως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η οικονομική ανάπτυξη, οι ιδιομορφίες του κάθε κλάδου και οι χαλαρές νομισματικές πολιτικές ενισχύουν σημαντικά την ύπαρξη εταιρειών ζόμπι. Η παρουσία των ζόμπι δημιουργεί σημαντική συμφόρηση στην αγορά, περιορίζοντας την ανάπτυξη υγειών εταιριών. Υποστήριξε επίσης ότι η ανάπτυξη των παγκόσμιων αγορών εταιρικών ομολόγων, συμβάλλει στην ανάπτυξη εταιρειών ζόμπι. Οι εταιρείες ζόμπι μπορούν να επιβιώσουν κατά μέσο όρο για 5 χρόνια πριν κηρύξουν πτώχευση, διαγραφούν ή αποκτηθούν. Συνοψίζοντας, ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις στις διαδικασίες πτώχευσης συμβάλλουν στη μείωση των ζόμπι.

Ακολούθησε συζήτηση, με τον Καθηγητή Altman να απαντά σε ερωτήσεις και σχόλια του κοινού. Η συζήτηση ανάμεσα στους παρευρισκόμενους συνεχίστηκε σε πιο χαλαρό περιβάλλον στη εκδήλωση που ακολούθησε στον προαύλιο χώρο της αίθουσας.

Μέγας χορηγός της εκδήλωσης ήταν η Alpha Bank Cyprus Ltd και χορηγός επικοινωνίας ο «Πολίτης», τους οποίους η Σχολή ευχαριστεί θερμά για την έμπρακτη στήριξη στην επιτυχή διοργάνωση της όλης εκδήλωσης.

Previous Article

Confucius Institute at the University of Cyprus

Next Article

5η στην Ευρώπη στο διαγωνισμό εικονικής δίκης διεθνούς δικαίου “Telders” ομάδα του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *