Επιτυχής η διοργάνωση της ένατης διάλεξης στο Ζηνώνειο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στη Λάρνακα: «Η δράση του 226 Τ.Π. στη Λάρνακα και στο Παλαίκυθρο Ιούλιος-Αύγουστος 1974»

Share:

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 9η  Διάλεξη του Ζηνώνειου  Ελεύθερου Πανεπιστημίου Κύπρου, την Τρίτη, 14 Μαΐου 2024, στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Αμμόχωστος» Λάρνακας, της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Θέμα της διάλεξης ήταν «Η δράση του 226 Τ.Π. στη Λάρνακα και στο Παλαίκυθρο Ιούλιος-Αύγουστος 1974», με εισηγητή τον κύριο Άγγελο Χρυσοστόμου, Διδάκτωρ Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Β.Δ. Α’ στη Μέση Εκπαίδευση και συντονιστή, τον Χαράλαμπο Αλεξάνδρου, Διδάκτωρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ο εισηγητής, στηριζόμενος σε πρωτογενείς πηγές, αλλά και σε δεκάδες συνεντεύξεις αξιωματικών και οπλιτών του τάγματος που έζησαν τα γεγονότα, παρουσίασε τεκμηριωμένα τη δράση του 226 Τ.Π από τις 15 Ιουλίου 1974 έως τις 14 Αυγούστου 1974.

Αρχικά αναφέρθηκε στην συγκρότηση του τάγματος το 1964 και στην εγκατάσταση του στη Λάρνακα το 1965. Ακολούθως, παρουσίασε την εμπλοκή και τον βαθμό συμμετοχής του τάγματος στην επιβολή και εδραίωση του πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 1974, αλλά την καθοριστική  συμβολή του τάγματος στην περίσχεση και κατάληψη του τουρκοκυπριακού θύλακα της Λάρνακας.

Ο Δρ Χρυσοστόμου παρουσίασε επίσης τη μετακίνηση του τάγματος στο Παλαίκυθρο στις 31 Ιουλίου και εστίασε στις τραγικές στιγμές της 14ης Αυγούστου 1974, όταν το τάγμα βρέθηκε αντιμέτωπο με τα τουρκικά άρματα μάχης με αποτέλεσμα σήμερα να μετρά 51 νεκρούς και αγνοουμένους.

Το κοινό παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη διάλεξη και με τις ερωτήσεις του φώτισε ακόμη περισσότερο την ιστορία του 226 Τάγματος Πεζικού.

Previous Article

Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου «Συζητάμε για το περιβάλλον»

Next Article

H Έρευνα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *